BAĞIMSIZ DENETÇİ VE İNTERNET SİTESİ TESCİLİ
1. Dilekçe ( İmza yetkilisi yönetim organı tarafından imzalanmış müşterek/münferit imzalı olmalıdır )
2.Genel Kurul Kararı (Noter Onaylı 1 Suret) (Eksik İmzalar var ise Çağrı Usullerine Uyulmalıdır. Vekaleten imza atılacak ise özel vekaletname düzenlenmelidir.)
* Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri Eklenmelidir.
3-Hazır bulunanlar listesi(Tek ortaklı ise gerek yoktur)
4. Denetçi Beyanı (TTK 400. Mad.)
* Denetçinin adı ve soyadı veya unvanı, kimlik numarası, yerleşim yeri veya merkezi, varsa tescil edilmiş şubesi belirtilir.
* Denetime tabi şirketlerde denetçi şirket genel kurulunca; topluluk denetçisi ise ana şirketin genel kurulunca seçilir. Denetçinin her faaliyet dönemi için, faaliyet döneminin 4. Ayının sonuna kadar ve her halde görevini yerine getireceği faaliyet dönemi bitmeden seçilmesi şarttır. Kuruluşta denetçi şirket sözleşmesi ile seçilebilir.
Not: Bağımsız Denetime tabi şirketlerin internet sitesi tescili zorunludur.(AYRICA KARAR ALINMASINA GEREK OLMAYIP, BAĞIMSIZ DENETİM SEÇİMİ KARARINIZDA BELİRTEBİLİR VEYA BİR BEYAN/ DİLEKÇE İLE BİLDİREBİLİRSİNİZ)
6102 sayılı kanunun 397 maddesine istinaden bağımsız denetime tabi şirketler internet sitesi açmak ve bu siteyi Ticaret Siciline tescil ettirmek zorundadır.
(6102 sayılı kanun 1524. Maddesi, Sermayeşirketlerinin açacağı internet sitesine dair yönetmelik Madde 5.)
31/05/2013 TARİH 28663 sayılı RESMİ GAZETE
SERMAYE ŞİRKETLERİNİN AÇACAKLARI İNTERNET
SİTELERİNE DAİR YÖNETMELİK
İnternet sitesi açma ve tescil zorunluluğu ile destek hizmeti temini
MADDE 5 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kurulan şirketlerin kuruluşlarının ticaret siciline tescil edildiği tarihten itibaren üç ay içinde internet sitesi açmaları ve bu sitenin belirli bir bölümünü şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanması için özgülemeleri gerekir.
(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra kapsama dahil olan sermaye şirketlerinin, kapsama girdikleri tarihten itibaren üç ay içinde internet sitesi açmaları ve bu sitenin belirli bir bölümünü şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanması için özgülemeleri gerekir.
(3) Şirketler, internet sitesine ilişkin yükümlülüklerini doğrudan kendileri yerine getirebilecekleri gibi MTHS’lerden destek hizmeti almak suretiyle de yerine getirebilirler.
(4) Kanun uyarınca oluşturulan internet sitesi, şirketlerin MERSİS numarası altında tescil edilir.
İNTERNET SİTESİ TESCİLİNDE
İSTENİLEN EVRAKLAR:
1- Şirket yetkililerince imzalı tescil talebini içerir dilekçe. (Dilekçede şirketin bağımsız denetime tabi olduğu ve şirketin İnternet sitesinin adresinin açıkça yazılmış olması gereklidir.)
TESCİL EDİLMİŞ BAĞIMSIZ DENETÇİ DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA
- Ticaret Sicili Yönetmeliği m. 108 gereğince, seçilen denetçinin görevi red veya sözleşmeyi feshetmesi, görevlendirme kararının iptal olunması, butlanı veya denetçinin kanuni sebeplerle veya diğer herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi veya görevini yapmaktan engellenmesi hallerinde, denetçi anonim şirketlerde yönetim kurulu, limited şirketlerde müdürün, her yönetim kurulu üyesinin veya herhangi bir pay sahibinin istemi üzerine mahkemece atanır.
BAĞIMSIZ DENETÇİ FESİH İHBARINDA BULUNMASI
- Tescil edilmiş bir bağımsız denetçinin değişikliği hâlinde kesinleşmiş mahkeme kararı ve TTK m. 400 beyanı ibraz edilerek tescil talep edilmelidir. Sadece denetçinin fesih ihbarında bulunduğu durumda mahkeme kararı beklenmeden aşağıda belirtilen şekilde denetçi değişikliği alınacak kararla tescil edilebilir.
- Yönetim kurulu, mahkemece atama yapılana kadar görev yapmak üzere hemen geçici bir denetçi seçer ve bu hususu tescil ettirir (Ticaret Sicili Yönetmeliği m. 108/3).
- Tescil başvuru Yönetim Kurulu kararı ekinde bağımsız denetçinin yazılı ve gerekçeli fesih ihbarı ile yeni seçilen geçici bağımsız denetçinin TTK m. 400 beyanı yer almalıdır.
not:6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 400'üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre, on yıl içinde aynı şirket için toplam yedi yıl denetçi olarak seçilen denetçi üç yıl geçmedikçe denetçi olarak yeniden seçilemez.
Ticaret Sicil Yönetmeliği 108 uyarınca seçilen denetçinin görevi red veya sözleşmeyi feshetmesi, görevlendirme kararının iptal olunması, butlanı veya denetçinin kanuni sebeplerle veya diğer herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi veya görevini yapmaktan engellenmesi hallerinde, denetçi anonim şirketlerde yönetim kurulu, Limited şirketlerde müdürün, her yönetim kurulu üyesinin veya herhangi bir pay sahibinin istemi üzerine mahkemece atanır.
Tescil edilmiş bir bağımsız denetçinin değişikliği halinde kesinleşmiş mahkeme kararı ve 400 beyanı ibraz edilerek tescil talep edilmelidir. Sadece Denetçinin fesih ihbarında bulunduğu durumda mahkeme kararı beklenmeden aşağıda belirtilen şekilde denetçi değişikliği kararla tescil edilebilir.
Bağımsız Denetçinin fesih ihbarında bulunduğu durumlarda;
Anonim şirketlerde yönetim kurulu, Limited şirketlerde ise müdürler, mahkemece atama yapılana kadar görev yapmak üzere hemen geçici bir denetçi seçer ve bu hususu tescil ettirir. Tescil başvurusu esnasında YÖNETİM KURULU/MÜDÜRLER KURULU KARARI denetçinin yazılı ve gerekçeli fesih ihbarı ile yeni seçilen geçici Bağımsız Denetçinin 400 beyanı yer almalıdır.
Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Cumhurbaşkanı Kararı (Karar Sayısı: 6434) 30.11.2022 tarihli ve 32029 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
İlgili Karar ektedir. |
|
|
|
|
|