Samsun Ticaret ve Sanayi Odası | www.samsuntso.org.tr
Tel : +90 362 432 36 26 | İletişim
Dil değiştir : Tr En
Samsun TSO’da ‘Menşe Kuralları Eğitimi’ « Geri
Samsun TSO’da ‘Menşe Kuralları Eğitimi’
Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde düzenlenen, “Sonradan Kontrol ve Menşe Kuralları” eğitimi Samsun TSO ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
 31 Temmuz, 2024


Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde düzenlenen, “Sonradan Kontrol ve Menşe Kuralları” eğitimi Samsun TSO ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Eğitimde, dış ticarette büyük önem taşıyan tercihli ve tercihsiz menşe kuralları ile dış ticarette ibraz edilen menşe ve dolaşım belgelerinin sonradan kontrol işlemleri gibi konular ele alındı.

Menşe ve dolaşım belgelerinin sonradan kontrolü ile tercihli ve tercihsiz menşe kuralları hakkında Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin işbirliği ile devam eden eğitimlerin Karadeniz Bölgesi ayağı Samsun ‘da gerçekleştirildi. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ev sahipliğinde düzenlenen eğitime Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz Kaçkar ve Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri personeli ile Karadeniz Bölgesi'ndeki Oda personeli katıldı.

Çakır: “Kesintisiz hizmet veriyoruz”

Eğitimin açılışında söz alan Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Çakır, düzenlenen eğitimin önemine işaret ederek, “Şehrimizin ekonomisine yön veren kurumlardan biri olarak biliyoruz ki; uluslararası ticaretin önemli bir unsuru olan ihracat, ekonominin büyümesine, istihdama ve refahın artmasına büyük katkıda bulunur. Uluslararası ticaretin vazgeçilmez bir parçası ve küresel ekonomik entegrasyonun anahtarıdır. Bu nedenle, ihracatı teşvik etmek ve desteklemek, bir ülkenin ekonomik kalkınması ve küresel refahın artması için çok önemlidir. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ihracatın kalkınmada ne denli önemli olduğunun farkındalığı ile bölgemizdeki dış ticaret potansiyelinin geliştirilmesi için birçok proje yürütmekteyiz. Oda olarak ayrıca, ihracatçı firmalar ve temsil ettikleri gümrük müşavirleri için 7/24 kesintisiz olarak menşe ve dolaşım belgesi tasdik işlemi hizmeti veriyoruz. Menşe ve dolaşım belgelerinin elektronik ortamda onaylanması uygulaması olan MEDOS’un, menşe ve dolaşım belgelerinin satış ve tasdik hizmetlerinin odalarca daha verimli ve etkin verilmesine büyük katkı sağladığına inanıyoruz. MEDOS uygulamasını geliştirerek camiamızın hizmetine sunan başta çatı kuruluşumuz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne, Ticaret Bakanlığımıza ve emeği geçen tüm kurum ve çalışanlarına teşekkür ederiz” dedi. 

Amaç farkındalık yaratmak

Ardından kürsüye gelen Ticaret Bakanlığı Uluslararası Antlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ahmet Şevket Dayıoğlu ise, yürüttükleri asli görevleri ve faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu. Dayıoğlu yaptığı konuşmada, şu ifadelere yer verdi:

“Bu eğitimin amacı, hem odalar hem de gümrük idareleri nezdinden olsun var olan farkındalığı arttırmak, yeni arkadaşlar için de olmayan farkındalığı yaratmak. Çünkü hepimiz işlerimizin düzgün yürümesini istiyoruz. Hepimiz mükellefin mevzuat sınırları dahilinde işini çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılmasından tarafız. Bu bizim işimizi de kolaylaştırır ve azaltır. Ama dediğim gibi mevzuat sınırları dahilinde. Yani mevzuatı ne kadar iyi bilirsek ve onun uygulamaya yansımasını da ne kadar doğru biçimde yaparsak işimiz kolaylaşır. Bunun tabi çeşitli boyutları var. Onun için de bu eğitim zincirlerini devam ettiriyoruz. Bu konuda da desteklerinden dolayı TOBB’a teşekkür ediyorum. Samsun bu bölgenin en önemli şehri. Bundan sonra Samsun’daki hem gümrük idarelerimiz hem de Ticaret ve Sanayi Odalarımızla daha fazla işbirliği içinde olacağız. Eminim faydalı bir eğitim gerçekleştireceğiz.”

Daha sonra ise, Ticaret Bakanlığı Eğitmenlerden Ticaret Uzmanı Hulusi Genç, “Tercihsiz Menşe Kuralları” ve Ticaret Uzmanı Çağatay Çalışkan da, “Tercihli Menşe Kuralları ve Sonradan Kontrol” başlıklarında katılımcıları bilgilendirdi.

Diğer Haberler Tüm Haberler »
Samsun TSO’dan, “Sürdürülebilir Tedarik Zinciri & Lojistik Yönetimi Samsun TSO’dan, “Sürdürülebilir Tedarik Zinciri & Lojistik Yönetimi" eğitimi
23 Aralık, 2024
Samsun TSO’nun Karadeniz Bölgesi koordinatörlüğünü yürüttüğü Avrupa İşletmeler Ağı (AİA) Karadeniz Projesi kapsamında, iş dünyasının temsilcilerine yönelik, "Sürdürülebilir Tedarik Zinciri & Lojistik Yönetimi" adı altında eğitim gerçekleştirildi.
Murzioğlu: “Finansmana erişim kolaylaştırılmalı, faiz oranları yatırım yapılabilir seviyelere çekilmeli” Murzioğlu: “Finansmana erişim kolaylaştırılmalı, faiz oranları yatırım yapılabilir seviyelere çekilmeli”
30 Aralık, 2024
Samsun TSO Aralık ayı olağan meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, artan maliyetlerin üretim ve ihracatı olumsuz yönde etkilediğini belirterek, ekonominin sürdürülebilirliği açısından reel sektörün finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve faiz oranlarının yatırım yapılabilir seviyelere çekilmesi gerektiğini söyledi.
Otizm
SAMSUN TİCARET ve SANAYİ ODASI
Tel : +90 (362) 432 36 26
Faks : +90 (362) 432 90 55
E-Posta : samsuntso@samsuntso.org.tr
KEP : samsuntso@hs03.kep.tr
Adres : Yenimahalle Mah. 839.Sokak No:120 CANİK / SAMSUN
,
Samsun TSO Bülten
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası | Facebook Samsun Ticaret ve Sanayi Odası | YouTube Samsun Ticaret ve Sanayi Odası | Twitter Samsun Ticaret ve Sanayi Odası | Linkedin Samsun Ticaret ve Sanayi Odası | Instagram Samsun Ticaret ve Sanayi Odası | RSS
Bilgi Edinme | Telefon Rehberi | Görüş ve Öneri | Üye Bilgi Güncelleme | Hesap Numaraları | Sıkça Sorulan Sorular
Site Haritası | Web Mail | Mobil Site | E-Organ
Ticaret Sicil Gazetesi | Müteahhitlik Karnesi | Marka/Patent Araştır | Fire ve Zaiyat Oranları | Sermaye Piyasa Verileri
Mükellef Bilgileri Bildirimi | Yatırım Teşvik Mevzuatı | NACE Kodu Sorgula | Kamu İhale Bülteni
Barkod İşlemleri | Resmi Gazete | Fuar Rehberi | Mevzuat Ara | M.E.R.S.İ.S
Samsun TSO Eğitim Vakfı | Hizmet Standartları | Basında Biz | Raporlar | İstatistik | Ekonomik Bülten
TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Enterprise Europe Network Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Blacksea Enterprise Europe Network Rekabet Kurumu
Toplam 1 (bir) adet Duyuru Bulunmaktadır. 1
1
Vergi Mükellefiyetinin Terkin Olması Nedeniyle Üyeliği Askıya Alınan Firmaların Oda Kayıtlarının Silinmesi Hakkında Bilgilendirme
Sayın Üyemiz, Oda sicil kayıtlarımızda vergi mükellefiyet durumları “terk” olarak gözüken üyeler; 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’ nun 3. bölümünde yer alan Oda, Borsa ve Birlik organları seçimlerine katılma niteliklerinin belirtildiği 83. maddesinin f fıkrasında yer alan “Ticari ve sınai kazanç dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmak” ibaresi uyarınca, vergi mükellefiyeti olmayan ve / veya vergi mükellefi olduğu bilgisini Odamıza iletmemiş üyelerimiz Odamız seçimlerinde seçme seçilme hakkına sahip olmayacaklardır. Ayrıca, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu Oda Muamelat Yönetmeliği’nin 14. Maddesinin birinci paragrafındaki “Odalar, Kanunun 10 uncu maddesi uyarınca her yılın Ocak ayında üye kayıtlarını güncelleştirir. Buna göre; vergi mükellefiyetinin terkin edildiği tespit edilen veya içinde bulunulan yıldan önceki ikinci yılın Ocak ayının ilk gününden, güncelleştirme işleminin yapılacağı ana kadar adres ve durumları tespit edilemeyenler ya da bu süre zarfında tahakkuk eden aidat borçlarını ödemeyenlerin üyeliği yönetim kurulu kararıyla askıya alınır.” Aynı yönetmeliğin yedinci paragrafındaki “Vergi mükellefiyetinin terkin edildiğinin tespiti nedeniyle üyeliği askıya alınanlardan, üyeliğinin askıya alınmasına ilişkin yönetim kurulu kararını takip eden yılbaşından itibaren iki yıl içerisinde vergi mükellefiyeti yeniden tesis edilmeyenler 6102 sayılı Kanun ve Ticaret Sicili Yönetmeliği çerçevesinde gerekli işlemlerin yapılması için yönetim kurulunun teklifi ve meclisin kararıyla ilgili ticaret sicili müdürlüğüne bildirilir. Bu bildirimi takip eden ayın ilk günü itibarıyla oda kayıtları silinmiş sayılır.”Hükmü uyarınca vergi mükellefiyet durumunun “terk” olması nedeniyle üyeliği askıya alınanların Oda üyeliği süreç sonunda silinecektir. Kayıtlarımızda vergi mükellefiyet durumu “terk” olarak gözüken ancak fiilen “faal” olan üyelerin veya kayıt silme süreci sonuna kadar geçecek olan zamanda faaliyete geçen üyelerin, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinden (www.gib.gov.tr) temin edilecekleri vergi mükellefiyet durum belgesini bilgiguncelleme@izto.org.tr adresinden Odamıza ivedi olarak bildirmeleri gerekmektedir. Firmanızın faaliyeti devam etmiyorsa Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde tescille kapanış işlemlerinizi yaptırmanız gerekmektedir. Saygılarımızla... Detay için tıklayınız.
KAPAT X