Samsun Ticaret ve Sanayi Odası | www.samsuntso.org.tr
Tel : +90 362 432 36 26 | İletişim
Dil değiştir : Tr En
İlaç Sektöründe Kullanılan Hammaddelere Uygulanacak Gümrük Vergisi Oranı/Irak « Geri
 25 Eylül, 2023

Ekte bir örneği sunulan ilgi yazıda, Bağdat Ticaret Müşavirliği'nden alınan bir yazıya atfen, ilaç sektöründe kullanılan tıbbi cihaz, sarf malzemesi ve bunların temel operasyonel malzemelerine uygulanan gümrük vergisi oranlarının, Irak Bakanlar Kurulu tarafından kamu ve özel sektör kuruluşları için ayrı ayrı olmak üzere değiştirildiği bildirilmiştir.

İlaç Sektöründe Kullanılan Hammaddelere Uygulanacak Gümrük Vergisi Oranı_Irak.pdf İlaç Sektöründe Kullanılan Hammaddelere Uygulanacak Gümrük Vergisi Oranı_Irak.pdf (497,67 KB)
Diğer Duyurular Tüm Duyurular »
 
Türkiyenin Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama Potansiyeli
14 Kasım, 2023
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza gelen yazıda, KYKD'nın Türkiye'de uygulanabilirliği konusunu daha iyi ankamak ve karşılıklı görüş alışverişi yapabilmek amacıyla Birliğimiz bünyesinde bir seminer gerçekleştirilecektir. Konu ile ilgili bilgiler Ek'te yer almaktadır.
Çin Halk Cumhuriyeti Kozmetik Mevzuatı
21 Kasım, 2023
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza gelen ve ekte bir örneği olan yazıda, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kozmetik ürünlerine uyguladığı işlemlere yönelik firmaları bilgilendirmek amacıyla hazırlanan "20 Soruda Genel Olarak Çin Kozmetik Ürün Mevzuatı" dosyası iletilmiştir.
Dost Ülke Vatandaşları ve Tüzel Kişiliklerinin Rusya’da Hesap Açmalarının Kolaylaştırılması
17 Kasım, 2023
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, Rusya Federasyonu (RF) Hükümetine ait internet sayfasında, dost ülke vatandaşları ve tüzel kişilerinin RF'de iş kurmalarını kolaylaştıracak bir takım kararlar alındığı, ülkemizin de aralarında bulunduğu anılan ülke vatandaşları ve tüzel kişilerinin RF bankalarında hesap açmalarının kolaylaştırılmasının amaçlandığı, bunun için söz konusu kişilerin kendi ülkelerinde bulunan finansal kuruluşlara gerekli belgeleri sunmak suretiyle RF bankalarında hesap açmalarının mümkün olacağı belirtilmektedir. Yazıda devamla, bahse konu habere http://government.ru/news/49928/ adresinden ulaşılabildiği hususunu, bilgilerinize sunarız.  
Panama Kanalı Geçiş Kısıtlaması Hk.
13 Kasım, 2023
İlgi : Ticaret Bakanlığı'nın 07.11.2023 tarihli ve E-68460249-458.99-00090655012 sayılı yazısı. İlgide kayıtlı yazıda, küresel ısınma sebebiyle beklenenden daha az yağış alan Panama'da deniz ve göl suyu seviyelerinde düşüş yaşandığından dolayı Atlas Okyanusu ile Pasifik Okyanusunu birbirine bağlayan ve dünya ticaretinin yaklaşık %6'sının geçtiği Panama Kanalı'nda gemi trafiğinin aksadığı ifade edilmiştir. Panama Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıda ise, günde ortalama 39 geminin geçiş yaptığı kanaldan geçen gemi sayısının Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 36, 35 ve son olarak 31'e düşürülmesinin ardından Panama Kanalı Otoritesi (ACP) tarafından yapılan son açıklamada, su tasarrufu amacıyla 3 Kasım 2023 tarihinden itibaren gemi geçişlerinin tekrar kademeli olarak azaltılacağı ve 1950 yılından beri ilk kez Kanal'ın en kurak döneminin yaşandığından bahisle 3-7 Kasım 2023 tarihleri arasında günde 25 geminin, 8-30 Kasım 2023 tarihleri arasında ise 24 geminin geçişine izin verileceği bilgisi paylaşılmıştır. Bu çerçevede, Kanalı kullanacak gemilerin "transit rezervasyon sistemi" (https://pancanal.com/en/transit-reservation-system/)'ni kontrol etmelerinin önem arz ettiği ve Panama Kanalı'nın devam etmesi muhtemel kuraklık sürecinde söz konusu duruma ilişkin kısıtlamaların artırabileceği ihtimalinin firmalarımızca göz önünde bulundurulmasının gerekliliği vurgulanmıştır. Bilgilerini ve ürün ve hammadde tedariği için Panama Kanalı'nı kullanan firmalar ile lojistik ve yük taşımacılığı yapan üyelerimizin ek bilgi için Ticaret Müşavirliğimiz (panama@ticaret.gov.tr) ile iletişime geçmesini rica ederiz.
ATS Bilgilerinin Bildirim Zorunluluğu
16 Kasım, 2023
Karayolu taşımacılık faaliyetleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümlerince düzenlenmektedir. Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin, ·4. maddesinde, Araç Takip Sistemi (ATS), taşıtların seyahate başladıktan sonraki seyrinin elektronik olarak takip edileceği/edilebildiği sistem olarak tanımlanmıştır. ·40. maddesinin 3. fıkrasında, A1, A2, B2 ve D2 yetki belgesi sahiplerinin, sefere göndereceği taşıtın plakası ve ATS bilgilerini, taşıtta görevli personel bilgileri ile birlikte yolculara ait bilgileri, seyahatin başlangıç saatinden en geç 1 saat öncesine, seyahati yapamayan veya tamamlamayan yolcu bilgilerini ise bu durumun meydana geldiği saatten en geç 30 dakika sonrasına kadar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın U-ETDS sistemine iletmek zorunda oldukları ve yapılan denetimlerde, bu yükümlülüğün yerine getirildiğinin teyidi halinde, taşıma yapılan taşıttan taşıma sözleşmesinin ibrazının istenilmediği, ·40. maddesinin 4. fıkrasında, A1, B1 ve D1 ile kalkış veya varış yeri Büyükşehir olup tarifeli olarak faaliyet gösterecek D4 yetki belgesi sahiplerinin, yapacakları düzenli yolcu taşımacılığı faaliyetinde, onaylı zaman tarifesinde belirtilen saatteki sefere göndereceği taşıtın plakası ve ATS bilgilerini, taşıtta görevli personel bilgileri ile birlikte yolculara ait, 36. maddenin ikinci ve üçüncü fıkraları ile 38. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen bilgileri, seyahat başlayıncaya kadar seyahati yapamayan veya tamamlamayan yolcu bilgilerini ise, bu durumun meydana geldiği saatten en geç 30 dakika sonrasına kadar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın U-ETDS sistemine işlemek/iletmek zorunda oldukları, ·Geçici 2. maddesinde ise, 40. maddenin 3. ve 4. fıkraları ile belirlenen ATS bilgilerinin bildirim zorunluluğunun 01/01/2024 tarihine kadar uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu itibarla, yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesinde; ATS bilgilerinin bildirim zorunluluğunun 01/01/2024 tarihinden itibaren başlayacağı göz önünde bulundurularak, taşıma firmalarının herhangi bir mağduriyet yaşamamasını teminen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yürürlüğe giren Usul ve Esaslar yazımız ekinde yer almaktadır.
SAMSUN TİCARET ve SANAYİ ODASI
Tel : +90 (362) 432 36 26
Faks : +90 (362) 432 90 55
E-Posta : samsuntso@samsuntso.org.tr
KEP : samsuntso@hs03.kep.tr
Adres : Yenimahalle Mah. 839.Sokak No:120 CANİK / SAMSUN
Samsun TSO web.TV
Samsun TSO Açılım Dergisi
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası | Facebook Samsun Ticaret ve Sanayi Odası | YouTube Samsun Ticaret ve Sanayi Odası | Twitter Samsun Ticaret ve Sanayi Odası | RSS
Bilgi Edinme | Telefon Rehberi | Görüş ve Öneri | Üye Bilgi Güncelleme | Hesap Numaraları | Sıkça Sorulan Sorular
Site Haritası | Web Mail | Mobil Site | E-Organ
Ticaret Sicil Gazetesi | Müteahhitlik Karnesi | Marka/Patent Araştır | Fire ve Zaiyat Oranları | Sermaye Piyasa Verileri
Mükellef Bilgileri Bildirimi | Yatırım Teşvik Mevzuatı | NACE Kodu Sorgula | Kamu İhale Bülteni
Barkod İşlemleri | Resmi Gazete | Fuar Rehberi | Mevzuat Ara | M.E.R.S.İ.S
Samsun TSO Eğitim Vakfı | Hizmet Standartları | Basında Biz | Raporlar | İstatistik | Ekonomik Bülten
TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Enflasyonla Topyekün Mücadele Blacksea Enterprise Europe Network Samsun AB Bilgi Merkezi Blacksea Enterprise Europe Network Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOSGEB Resmi Web Sitesi KGF: Kredi Garanti Fonu KOBİ Bilgi Sitesi Rekabet Kurumu Rekabet Kurumu