|
|
|
7 Mart, 2023
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza gelen yazıda, Lusaka Ticaret Müşavirliğimiz tarafından Malavi'de tarım, imalat, inşaat, turizm, madencilik, enerji, ulaşım ve su işleri alanındaki projeleri içeren bir dokümanın paylaşıldığı bildirilmektedir. Yazıda devamla, projelere ait detaylı bilgiler ve ilgili sektörde sağlanan yatırım teşvikleri ile her bir projeye ilişkin sorumlu kurum, kuruluş ve irtibat bilgisinin ekte verilen dokümanda yer aldığı ifade edilmektedir. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Antrepo rejiminde kağıtsız beyan uygulaması |
8 Aralık, 2023 |
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza gelen yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, gümrük işlemlerinin kağıtsız ortamda yürütülmesine ilişkin olarak devam eden "Kağıtsız Gümrük İşlemleri Projesi" kapsamında, antrepo beyannamesi ve eki tüm belgeleri ile antrepo beyannamesine ilişkin olarak yapılan memur işlemlerinin elektronik ortama alınarak işlemlerin kağıtsız ortamda yürütülmesinin 3 Ocak 2023 tarihli ve 32062 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik uyarınca 01.02.2023 tarihinde yürürlüğe girdiği bildirilmektedir.
Yazıda devamla, antrepo beyannamelerinin beyan sahibi ve memur tarafından e-imza ile imzalandığı ve yükümlülerce beyannamenin e-imzalı nüshasına T.C. Ticaret Bakanlığı websitesi "eişlemler" menüsü altında yer alan Gümrük Eşya Takip ve Beyanname İşlemleri Sorgulama (GET-APP) uygulaması üzerinden; yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca da veri paylaşımı protokolleri kapsamında web servisler aracılığıyla ulaşılabilmekte olduğu, antrepo beyannamesinin kağıt nüshasının gümrük idarelerince yükümlüsüne ya da herhangi bir kurum/kuruluşa verilmediği, yükümlüsünce belirtilen uygulama aracılığı ile alınan beyanname örnekleri üzerinde yer alan QR kodlar ile antrepo beyannamelerinin elektronik olarak doğrulanabildiği ifade edilmektedir.
|
|
|
|
Suudi Arabistan - Najiz Platformu hk. |
4 Aralık, 2023 |
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza gelen yazıda, Cidde Başkonsolosluğu'nun e-posta yazısına atfen, Suudi Arabistan Krallığı (SAK) DışişleriBakanlığı Mekke Bölgesi Şubesi'nden alınan Nota ve ekinde, Suudi Arabistan'da yaşayan yabancılar hakkında verilen kesinleşmiş mahkeme kararlarının https://new.najiz.sa/applications/iexecution/Inquiry uzantılı web sitesi aracılığıyla sorgulanabildiğini, söz konusu kesinleşmiş hükümler neticesinde alacakları olan yabancı şirket ya da özel kişilerin, ikametleri bitse veya Suudi Arabistan'dan ayrılmış olsalar dahi bu sorgu sayfasından, sadece başvuru numarasını girerek, alacaklarına dair verilen kesinleşmiş hükmü görebilecekleri ifade edilmektedir. |
|
|
|
SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NDAN |
6 Aralık, 2023 |
5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ve Bu kanun çerçevesinde yayınlanan ilgili yönetmeliğin 8.madde 1.fıkrası gereğince üyelerin vergi mükellefiyetlerine ilişkin oda kayıtlarını kontrol ederek güncellemeleri gerekmektedir.
Vergi mükellefiyetine ilişkin kayıtlar 29 Aralık 2023 Cuma günü mesai bitimine kadar incelemeye açık tutulacaktır. Bu süre zarfında üyeler odamıza bizzat başvurarak vergi mükellefiyetlerine ilişkin kayıtlarını kontrol edebileceklerdir.
Kayıtların üyeler tarafından incelenmesi aşamasında, düzeltilmesi icap edilen hususların mevcudiyeti halinde, üyelerin kayıtlı bulundukları vergi dairelerinden temin edecekleri resmi yazılar ile odamıza müracaatları gerekmektedir.
29 Aralık 2023 Cuma günü mesai bitimine kadar incelemeye açık tutulacak vergi mükellefiyetine ilişkin kayıtların bu süreye kadar üyeler tarafından kontrol edilmemesi halinde, ilgili yönetmelik hükümleri gereğince odamız kayıtlarının doğruluğunun üyeler tarafından kabul edilmiş sayılacağı önemle duyurulur.
İşbu duyuru kanunen yapmakla yükümlü olduğumuz vergi mükellefiyetlerinin güncellenmesi neticesinde üyelerimizin herhangi bir hak kaybına uğramaması için yayınlanmış olup , tüm üyelerimizi vergi mükellefiyetlerine ilişkin oda kayıtlarını incelemeye davet ederiz.
Önemle duyurulur.
|
|
|
|
Fas Krallığı - İthalatta Uygulanan Uygunluk Kontrolleri |
4 Aralık, 2023 |
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza gelen ve ekte bir örneği sunulan ilgi yazıda, Fas'a ihraç edilecek ürünler için söz konusu ülke tarafından ithalatta uygulanan uygunluk kontrolleri kapsamında, uygunluk sertifikası vermekle yetkilendirilen firmalara dair bilgi verilmektedir |
|
|
|
Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik |
6 Aralık, 2023 |
T.C. Ticaret Bakanlığından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne iletilen yazıda, Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı hazırlandığı ifade edilmektedir. Ekte bir örneği sunulan bahse konu taslak hakkında varsa görüş ve önerilerinizi Birliğimize (mustafa.findikoglu@tobb.org.tr) 8 Kasım 2023 tarihine kadar iletmeniz gerekmektedir. |
|
|
|