T.C. Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonunda Samsun Ticaret ve Sanayi Odası evsahipliğinde Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri gerçekleştirildi. Davut Altan Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen seminerin açılışında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Çakır, ihracatın önemine işaret etti.
İhracata göre pay
Her ülkenin ihracatı artırmak adına çeşitli çalışmalar içinde olduğunu ifade eden Çakır, “İhracat dünyanın her tarafından devlet tarafından teşvik edilmekte. Onun için de bizim devletimizin de birçok teşvik uygulamaları var. Bunun içerisinde stratejik ürünlere prim desteği gibi bazı uygulamalar var. Çağımızda şehirler artık nüfuslarına göre değil yaptıkları ihracatlar la anılıyor. Devletten pay alma oranı yaptıkları ihracata göre düzenlenecek diye bir çalışma var. Bence doğru bir çalışma. Hangi şehrin ihracatı ne kadarsa devletten aldığı pay da ona göre olacak. Yani kuru kalabalık bir nüfus var ama ihracat yapmıyorsa bir şehir, devletten aldığı pay da ona göre düşük olacak. Yani nüfusa göre pay değil, ihracata göre pay. Onun için bütün iller ve ili yönetenler ihracatın arttırılması yönünde her türlü çalışmayı yapıyorlar. Biz de oda olarak bu yönde çok büyük çalışma içerisindeyiz” dedi.
Çakır: “El ele vererek hedefe ulaşacağız”
Bundan 20 yıl önce yıllık ihracat 50 milyon dolarlardaydı. Şimdi Samsun 500-600 milyon dolarları ulaşmış durumda. Hedef 2023’te 1 milyar dolardı. Bunu arttırmak için de birçok ihtiyacımız olan şeyler var. Özellikle de organize sanayilerinin geliştirilip modernize edilmesidir. Lojistiğinde ihracatın arttırılmasında çok önemli yeri var. Odamızın Valilik, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüğü lojistik köy yakında hizmete girecek. Lojistik köyün ihracat payımızın artmasına çok önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. Samsun hepimizin bildiği gibi hava, deniz kara ve demiryolu ağını içinde barındıran Türkiye’nin birkaç şehrinden biri. Bunu da en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. İhracatın arttırılmasında en önemli faktörlerden biri de yetişmiş insan gücü. Oda olarak bunu çok önemsiyoruz. Önemli olan katmadeğeri yüksek ürünler elde etmek. Bir TIR domatesle, bir laptop eşdeğer. Artık teknolojik ürünler satma devrini konuşmalıyız. Mesela fındığı fındık olarak değil, işleyerek satmalıyız. İhracatımızın daha da artırılmasına yönelik medikal, gıda, mobilya ve inşaat sektörlerine yönelik Ekonomi Bakanlığımızla ortaklaşa kümelenme projeleri ortaya koyduk. İhracatın önünü açmak için Oda olarak uğraş veriyoruz. Bugün bir arada olduğumuz program da onlardan biri. İnşallah hep birlikte el ele vererek hedeflerimize ulaşacağız” diye konuştu.
Bakanlık yetkilileri sunum yaptı
Ardından ise, İhracat Genel Müdürlüğü’nde Şube Müdürü Hilal Taşçıoğlu Öngeoğlu, “İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları”, İhracat Genel Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Dilek Doğruer, “Ülke Masaları - Rusya Pazarına İhraç İmkanları” ve Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü’nden Dış Ticaret Uzmanı Göksu Tülümen de, “Ticarette Teknik Engeller” konularında katılımcıları bilgilendirdi.