Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Vika M. Khumalo, Ticaret ve Yatırım Sorumlusu Sina Karaaslan ile Büyükelçilik Asistanı Bahar Demircan ile birlikte bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Samsun’a geldi. Büyükelçi Vika M. Khumalo, ziyaretler çerçevesinde Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ‘STSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu’nu da makamında ziyaret etti. Samsun TSO Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu ve Yönetim Kurulu üyelerinin de bulunduğu ziyarette Başkan Salih Zeki Murzioğlu ve Büyükelçi Vika M. Khumalo, ekonomi ve yatırım hakkında görüşmelerde bulundular.
Samsun yol haritasını belirledi
Samsun ve bölge hakkında Güney Afrikalı heyete bilgiler veren Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Karadeniz’in en büyük kenti olan Samsun geçmişten gelen ticaret geleneğine sahip olması nedeniyle bölgenin merkezi. Ve sahip olduğu alternatifli üretim ve hizmet altyapıları ile potansiyeli oldukça yüksek bir şehir. Bu bağlamda biz kentimizi Samsun’u tanımlamaya kalktığımızda sağlık kenti, lojistik kenti, sanayi kenti, eğitim, tarım ve lojistik kenti gibi pek çok ifade kullanıyoruz. Samsun Merkez, Samsun Gıda, Kavak, Bafra ve kuruluşunda nihayete gelinen Havza OSB olmak üzere toplam 5 OSB, Samsun’un gelişmesine önemli katkı vermektedir. Samsun’da ticaretin nitelikli gelişmesi adına çalışmalar yürütüyoruz. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası adına kentimizin kalkınması bağlamında stratejik olarak gördüğümüz pek çok hususta oldukça önemli mesafe kat ettik. Samsun, şu an güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmiş, kendisi için yol haritasını belirlemiştir. Oda olarak amacımız bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasına hizmet etmek. İnşallah bundan sonra Güney Afrika ile ilişkilerimizi daha da çok geliştiririz" dedi.
Türk ürünleri Afrika marketlerinde yer almalı
Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçisi Vika M. Khumalo, Murzioğlu’yla yaptığı görüşmeler sonrası Samsunlu işadamlarıyla bir araya geldi. Khumalo, yaptığı konuşmada, Güney Afrika'nın yatırım için iyi bir adres olduğunu söyledi. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, Afrika’nın başlıca merkezlerinden biri olduğunu, doğal kaynaklar bakımından zengin, mükemmel bir ulaşım ve lojistik alt yapıya sahip, düşük maliyetle iş yapma olanağının olduğunu belirten Khumalo, “Türkiye’de sektörler ve endüstri bu kadar gelişmişken, Türkiye’nin Güney Afrika’nın ticaret listesinde ilk 20’de bile olmaması çok üzücü. Türk üreticilerinin çok güzel ürünleri var ve bunlar Afrika marketlerinde yer alabilir. Bu fırsatı kaçırmamalısınız. Biz Güney Afrika Kalkınma Topluluğu'nda yatırım yapılması için gösterilen yerlerin ilk sıralarında geliyoruz. Sizlerle ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Bizler yatırım anlamında teşvik çalışmalarında da bulunuyoruz. Bizde bol miktarda doğal kaynak bulunuyor. Ülkemiz ile Samsun arasında ilişkilerimizi geliştirebiliriz. Türkiye’den beklentimiz; çok tecrübeli olduğu inşaat alt yapısı sektöründeki şirketlerin güçlerini bizlerle birleştirerek bir sinerji yaratmak. Afrika kıta olarak fakir olarak biliniyor. Eğer Afrika’ya yardım etmek istiyorsanız, burada insanların üretim yapmasına izin verin, kanallar açın. Üretimle beraber yoksulluk da ortadan kalkacaktır. Sizleri ülkemize yatırım yapmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Toplantı sonrasında Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Vika M. Khumalo ve Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, karşılıklı olarak birbirlerine hediye verdi. Büyükelçi Khumalo ayrıca, ziyaret kapsamında Samsun OSB’de faaliyet gösteren fabrikaları da ziyaret ederek, yetkilerden bilgi aldı.